Europeisk slavhandel

11 feb 2022 FB Kotka

Mario Soursa

Den europeiska slavhandeln i Afrika är ett av de största brotten i mänsklighetens historia. Afrika folk tvingades till ett liv utan rättigheter där kultur och utveckling var förbjuden. Slavhandeln medförde den största folkvandringen i mänsklighetens historia. De europeiska slavhandlarna berövade den afrikanska kontinenten miljoner människor och hindrade utveckling i 500 år.

Ändå finns det debattörer som vill skylla slavhandeln på afrikanerna.

Afrikansk slavhandel förekom, men det var av helt annan karaktär än det monster av exploatering och massdöd som Europas överklass kom att tvinga på Afrikas folk.

I den afrikanska feodalismen hade slaven en ställning som går att jämföra med den livegenskap som då rådde i Europa. De afrikanska slavarnas status hade inget gemensamt med den senare europeiska slavhandeln – sprungen ur behovet av billig arbetskraft i de amerikanska kolonierna. Där behandlades människorna som boskap, i gruvor och på plantager.

Intressant om Richard Dowden, som när boken ”Afrika framtidens kontinent” var verkställande direktör för den brittiska Royal African Society, som bildades 1901 och fortfarande är ett av den brittiska kronans koloniala verktyg för att styra och ställa i Afrika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *