Sachs om US-krig i Afghanistan

Jeffery Sach har intervjuats om USA:s insats i Afghanistan de senaste 20 åren. JS har i 41 år arbetat över hela världen, Jag har, säger han, ”sett Vietnam, förödelsen i Kambodja, intervention i Central Amerika. Vi har sett krigen i Irak och Afghanistan. Vi har sett hemliga operationer som förstört Syrien. Det är nog. Jag är besviken på mitt land” LÄNK

USA har under 20 år använt en triljon dollar, dvs. 1 000 miljarder ( 50 miljarder/år) för sitt krig i Afghanistan och nästan allt av detta till militär krigföring. Sachs frågar sig vilken utveckling detta fört med sig. Var finns sjukhusen, skolorna, vägarna med mera? En militär insats ger inte någon utveckling och vinner inte befolkningens stöd. Resultatet blev att talibanerna kunde vänta och komma tillbaka. Denna amerikanska politik var urusel.

USA har en stark militärmakt men någon utrikespolitik uppstår inte genom militära medel. Han säger ”Vi använder militärer i Mellanöstern, Irak, Syrien, … i Centralasien Vietnam, Kambodja, Laos. Inte någon gång har detta fungerat.”

Orsak till detta är inte bara det militärindustriella komplexet. I USA finns en mängd ígnorans/okunskap. ”USA känner inte till historia och geografi i den övriga delen av världen.” I vissa delar av samhället finns ett djupt förakt av andra kulturer. Man har ingen etisk kompass eller kunskap för att nå framgång. Ingen vann i Afghanistan. Det har bara varit en usel tragedi och beror på ignorans. Han säger ”Det är bara du själv som gäller …”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *