USA militär närvaro i Afrika

USA:s militära närvaro i 22 afrikanska stater.

En ny rapport publicerad i Sydafrikanska tidningen The Mail and Guardian LÄNK visar den militära närvaron i Afrika. 2019 fanns amerikanska specialoperativa styrkor aktiva i 22 afrikanska länder . USA har 6 000 militärer utspridda över hela kontinenten, vilket sällan erkänns offentligt varken av Washington eller av afrikanska regeringar. US Afrika Kommando (AFRICOM) hävdar generellt att specialstyrkor är där för att tipsa, assistera och följa med som observatörer, men detta döljer deras aktiva roll i konflikter.

Washington hävdar att dess främsta uppgift är att bekämpa ökande extremistiska styrkor. Där finns Al-Shabaab, Boko Haram och andra al_Qaeda anknutna grupper. USA tränar också många nationers soldater och säkerhetsstyrkor. Exempel Somaliska enheter tränas av den militära privata Bancroft International. De har också deltagit i strider i 13 olika länder.

I västerländska media fördöms Kinas imperialistiska motiv i Afrika, medan USA: roll diskuteras i väldigt liten utsträckning. Kina har ökat sin ekonomiska roll och har en bas på Afrikas horn. Medan USA har tusentals trupper i dussintals länder. Bilden visar vilka länder det gäller.

Footprint of US Special Forces in Africa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *