Taliban, Afghanistan

Afghanistan: The End of the Occupation

August 17, 2021 / jonathannancy

Några viktiga synpunkter på Afghanistan från Nancy och Jonathans blogg. Detta har publicerats två dagar sedan talibanerna tog över presidentpalatset i Kabul. De menar att det publiceras en mängd nonsens om Afghanistan, som döljer ett antal viktiga sanningar.

  1. Talibanerna har besegrat Förenta Staterna
  2. Talibanerna vann eftersom de har mest folkligt stöd
  3. Detta beror inte på att de flesta afghanistaner gillar talibanerna, Det beror på att den amerikanska ockupationen har varit outhärdlig, grym och korrupt.
  4. Kriget mot terror har besegrats politiskt i USA. Majoriteten av amerikanerna är nu för att dra sig tillbaka från Afghanistan och är emot fler utrikeskrig.
  5. Detta är en vändpunkt i världshistorien. Den största militära makten i världen har besegrats av folket i ett litet, desperat fattigt land. Detta kommer att försvaga det amerikanska imperiets makt över hela världen.
  6. Retoriken om att rädda afghanska kvinnor använts i stor utsträckning för att motivera ockupationen, och många feminister i Afghanistan har valt sida för ockupationen. Resultatet är en tragedi för feminismen.

Artikelförfattarna

Nancy Lindisfarne taught anthropology at the School of Oriental and African Studies for many years. She is the author of Bartered Brides: Politics, Gender and Marriage in an Afghan Tribal Society; the short story collection Dancing in Damascus; and the co-editor of Dislocating Masculinity and Masculinities under Neoliberalism. The English translation of her book Thank God We’re Secular: Gender, Islam and Turkish Republicanism is available here, and her book with Richard Tapper on Afghan Village Voices was published in 2020.

Jonathan Neale worked for ten years as abortion counsellor and six years as an HIV counsellor. He writes novels, plays, history and politics, including A Peoples History of the Vietnam War; What’s Wrong with America; and Tigers of the Snow, a history of Sherpa climbers. Jonathan has been a climate activist for sixteen years, helping to organise global demonstrations and working with unions in Britain, South Africa and the European Union, and he edited One Million Climate Jobs. His book Fight the Fire: Green New Deals and Global Climate Jobs will be published in February 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *