Mat en mänsklig rättighet

Kina utrotar absolut fattigdom medan miljardärer åker på nöjesresa till rymden

av Pål Karlsson · Publicerat 9 augusti, 2021 · Uppdaterat 9 augusti, 2021 LÄNK

Länken leder till en artikel i Tankarnas trädgård Växjö

Jag gör en kort sammanfattning och artikeln börjar med Covid 19 och vaccinapartheid.

Beträffande vaccinering. finns det en klyfta mellan Nord och Syd där de fattiga länderna har svårt att hitta en enkel väg ut ur den pandemibaserade globala avmattningen. De är beroende av arbetskraftsintensiv produktion, befolkningens allmänna fattigdom och de långvariga skuldproblemen. Kongo utgör inte något undantag från dessa förhållanden.

Nära 40 % av befolkningen i avancerade ekonomier har vaccinerats fullständigt, jämfört med 11 % i tillväxtekonomier och en liten bråkdel i utvecklingsländer med låga inkomster. Bristen på vacciner är den främsta orsaken till de ökande klyftorna i global återhämtningen.

Klyftan mellan Nord och Syd har konsekvenser säger IMF:s chefsekonom Gita Gopinath i en rapport. FAO rapporterar från 2021 att nästan var tredje person i världen (2,37 miljarder) inte hade tillräckligt med mat år 2020. Det är en ökning med nästan 320 miljoner bara på ett år. Covid-19 pandemin har avslöjat och förvärrat vår världs sårbarhet. Det grundläggande målet att utrota hunger, som är ett av målen FN antagit 2015, kommer inte att uppfyllas, säger hon.

Man kan här notera att Kinas president Xi Jinping i slutet av februari 2021 tillkännagav att extrem fattigdom i Kina utrotats. Under 70 år har 850 miljoner människor tagit sig ur absolut fattigdom. Kina har bidragit till att mer än 70% av världens totala fattigdomsminskning, vilket hyllades av FN:s generalsekreterare Guterres.

Är det denna information som uppmärksammas i våra stora media när de skriver om Kina?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *