Lögner om tvångsarbete Kina

Sedan 2019 använder USA förevändningen att det förekommer tvångsarbete inom bomullsrelaterade industrier i Kinas autonoma region Xinjiang för att pressa och sanktionera andra länders företag. Det har pågått arbete med bomull i regionen i årtionden utan att det har förekommit tvångsarbete. Så helt plötsligt börjar USA agera uppenbarligen för att om möjligt förhindra Kinas ekonomiska framgångar.

Better Cotton Initiativ – BCI – med huvudkontor i Genève är en icke-statlig organisation för att främja bättre standarder inom bomullsodling. BCI:s Shanghaj-kontor genomför årligen omfattande fältundersökning av företag i Xinjiang och online-undersökningar samt en utvärdering från tredje part. De har inte hittat något som strider mot ”anständiga arbetskraftsprinciper”. Deras huvudkontor i Shanghai har lämnat flera rapporter till BCI: huvudkontor att inga tvångsarbete-relaterade problem fanns. I maj 2020 reste Shanghai-kontorets chef och hennes kollegor till fyra bomullsrelaterade företag i Xinjian.för att prata med jordbrukare och anställda om deras levnads- och arbetsmiljö, löner och boende. De fann ingenting som kunde relateras till tvångsarbete.

Den kinesiska garn producenten Huafu hade anklagats för att ha varit inblandad i tvångsarbete. En utredningsgrupp inom företaget började därför med en en tredje-parts deltagande undersöka sina fabriker i Xinjiang. Ingenting onormalt rapporterades.

BCI och tio av dess medlemmar som är textilföretag i Xinjiang genomförde också undersökningar för att avgöra dess anslutna fabriker var inblandade i tvångsarbete. Resultatet blev ett nej.

Från mars 2019 till februari 2020 deltog Huafu i flera online-möten i BCI: s huvudkontor och upprepade att det inte fanns något ”tvångsarbete” i dess företag. Wu Yan från BCI: s kontor i Shanghai bekräftade också Huafus resultat.

BCI:s huvudkontor verkade inte nöjd med den information de fick. De kontaktade Verité, ett företag som ”ger företag verktyg som hjälper till att eliminera missbruk av arbetskraft”, att utreda fallet. De for aldrig till Xinjiang de erhöll all sin information från internet, USA:s kongress,

Anti-Kina styrkor inkl Uigur-kongressen. USA och anti–Kina styrkor inkl Uigur-kongressen släpper dock tvivelaktiga rapporter, håller utfrågningar och vidtar andra åtgärder för att förtala Kinas Xijang-politik. De har övertalat BCI avbryta licensiering i Xinjiang.

Den 21 oktober 2020 meddelade BCI att de upphör med alla aktiviteter på fältnivå i regionen.

Information om detta finns HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *