Natos krigsbrott

För åtta år sedan dödade Nato och dess partners nästan 200 libyska civila i hela det nordafrikanska landet. Åtta år senare har ingen hållits ansvarig. Varken Nato eller dess partners gav någon förklaring eller gav en ursäkt för att inte tala om kompensation medan de dödades familjer fortfarande saknar förklaring till varför deras nära och kära dödades när de sov.

Nato genomförde 26 500 flygningar över Libyen under sju månader och dödade ett okänt antal soldater, skadade infrastrukturen och hjälpte till att förstöra hela staden Tawergha hem för nästan 40 000 människor. Luftkampanjen stannade först efter att Gaddafi själv mördades den 20 oktober 2011.

De flesta av de civila dödsfallen inträffade under augusti 2011. Åtta år och de dödade familjerna söker fortfarande efter svar.

Human Rights Watch, Amnesty International, utredande journalister och många andra rättighetsgrupper har dokumenterat nästan alla civila orsaker som Nato har ansvar för. Nato genomförde aldrig en grundlig granskning för att ta reda på vad som hände. Ändå förnekar NATO att de dödat några civila i sin luftkampanj för att störta Muammar Gaddafis regering 2011

Den 8 augusti 2011, och några kilometer sydväst om Zlitin, träffade flera Nato-attacker en bostadsområde i byn Majer. Enligt rättighetsgrupper dödade den första attacken 16 civila, den andra attacken dödade ytterligare 16 civila som kom för att hjälpa till i räddningsinsatsen. Men den libyske regeringen publicerade då en lista med 80 personer som offer. Regeringens detaljerade lista inkluderade 34 kvinnor, mer än 24 barn och fem babyn. 

Nato har hittills undgått granskningen och de olika libyska regeringarna som kom till makten sedan inbördeskrigets slut har inte erkänt offren.

Sedan Natos intervention har landet kastats in i ett kaos som råder än idag. Under detta mångåriga kaos har landet bl. a. haft tre (!) regeringar samtidigt under en period. Strider rasar fortfarande och islamistgrupper som IS och andra har fått fotfäste i landet och stora immigrationsvågor har kommit till Europa via Libyen. Dessa migrationsvolymer fanns inte överhuvudtaget under Gadaffi styret utan är helt och hållet en konsekvens av det kaos som Nato interventionen lämnat efter sig. Idag kontrollerar landets ytterst svaga FN-stödda regering endast två områden i nordväst och den allra största kontrollen över landet har krigsherren Haftar som i detta nu krigar för att ta makten i huvudstaden Tripoli.

Källor

http https://www.facebook.com/groups/782645211839340/permalink/2315450861892093/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *