Fördrivning av palestinier 1948 döljs

Good Shepherd Collective på Facebook redogör för hur ett israeliskt hemligt försvarsdepartement – DSDE – olagligt tar bort filer och dokument i olika arkiv. Rapporten uppföljdes av tidningen Haaretz Weekend Magazin och har lett till en livlig debatt om i vilken utsträckning staten tystar obekväma berättelser.

Många rensade dokument handlar om utdrivningen av palestinier under 1948 års krig. För första gången redovisas ett nyckeldokument som dolts av DSDE om en militär underrättelserapport daterad juni 1948, som motsäger Israels officiella berättelse om de viktigaste orsakerna till palestiniernas deportering.

Tidigare chefen för DSDE, Yehiel Horev, erkände faktiskt vid en intervju i en artikel i Haaretz att syftet med att dölja arkivfilerna är att hindra oberoende forskning och offentlig debatt om konflikten och särskilt händelser från 1948.

Läs mer på min sida i menyn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *