Libyen, läget 2019

Före Nato-kriget 2011 hade Libyen den högsta levnadsstandarden i Afrika

Jag har gjort en kort översättning och sammanfattning av ett inlägg på Global Research, om dagens situation i Libyen efter Natos våldsamma och olagliga attack 2011, vilken planerades och arrangerades månader i förväg? Den utgör ett internationellt brott, Genom att använda våld förvandlades en fredlig situation till en pågående våldsam konflikt, ännu efter nio år.

Från välstånd till elände – tack vare Nato.

Libyerna bodde i säkerhet, medan idag många behöver skydd. Invandrare hade rimliga levnadsvillkor. Idag säljs de som slavar. Libyerna hade gratis folkhälsovård i Libyen och betald hälsovård utomlands, om de inte kunde få den behandling de behövde. Idag har sjukvården kollapsat. Vården har centraliserats till Al-Jalaas offentliga sjukhus i Tripoli

Libyerna hade riklig tillgång till mat. Idag är en tredjedel av befolkningen hungrig eller svältande. De hade rent vatten med hjälp av Gaddafis stora konstgjorda vattenförsörjning från underjordiska källor i öknen. Idag har fler människor ingen tillgång till rent dricksvatten. Avloppssystemet har generellt försämrats och kollapsat i vissa områden. FN beskriver situationen som alarmerande.

Nato förstörde, bombade vattentillförseln, den fabrik som tillverkade rören, berättade lögn på lögn om att regeringsstyrkorna angrep obeväpnade civil demonstranter, när de i verkligheten försökte stoppa angrepp från utländska och inhemska terrorister vilka fungerade som Nato-agenter på marken för att destabilisera landet.

Där libyerna en gång bodde i sina egna hus, eftersom regeringen distribuerade ett hem till varje libysk medborgare/familj. Idag råder hemlöshet, människor bor under usla förhållanden, utan vatten, sanitet eller de grundläggande levnadsvillkoren.

Angående oljeproduktion säger FN:s Humanitarian/Resident Coordinator for Libya Maria Ribeiro.

”Libyen producerar nu väl över en miljon fat olja om dagen. Detta har dock inte lett till konkreta fördelar för människor. Många libyer blir fattigare varje år. Grundläggande hälso- och utbildningstjänster faller sönder och frustrerade medborgare kan inte förstå varför oljeproduktion och ökade offentliga intäkter inte leder till förbättrad levnadsstandard, säkerhet och välbefinnande för alla i Libyen.”

Medan Gaddafi med oljeintäkter finansierade offentliga projekt kan man idag fråga sig var intäkterna från dagens en miljon fat olja per dag går?

Hur har det gått för dom som orsakat denna humanitära katastrof? Internationell rätt fungerar inte. Inget händer. Ingen kommer att åtalas. Media har från början dolt denna katastrof och Natos skuld. Istället hör vi liberaler hycklande frenetiskt tala om vikten av mänskliga rättigheter, som dom i realiteten svikit i så många århundraden . Slavhandel, plundrande av naturresurser, guld, elfenben, gummi m m. Kolonialism och utsugning.

Jag har info om Libyen-kriget HÄR

Hans Norelius

By Timothy Bancroft-Hinchey, Global Research, February 09, 2019, Pravda.ru 6 February 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *