Libyen idag, november 2018

Ett inlägg om hur illa det fortfarande står till sju år efter Natos förstörelse av ett av Afrikas mes välmående länder.

Libyska statliga institutioner under miliskontroll, grova övergrepp, betydande rasism

Av Hanne Nabintu Herland, 21 november 2018

Svarta libyer har upplevt betydande förföljelser efter Gaddafis fall. Han var de svarta libyernas stora beskyddare och arbetade hårt för att utradera traditionell arabisk rasism mot svarta, som har ökat kraftigt under de islamistiska ledare som tog över med hjälp av Nato 2011.
Islamistiska grupper med rötter i Saudiarabien stärktes rejält efter mordet på Gaddafi. Rasismen har riktat sig särskilt mot Tawarga stammen, vilket är en stam där människorna har mörkare hud och ligger närmare landets traditionella, afrikanska arv. Den stammen stödde traditionellt Gaddafis politik, vars politik beskyddade de mörkhyade libyerna, varav många finns i södra Libyen. Tawargas har lidit av avsevärda övergrepp efter Gaddafis fall.

Dråp och tortyr sker ostraffat av alla sidor av konflikten i Libyen enligt en två år gammal FN rapport 2016. https://www.bbc.com/news/world-africa-35658529 och förhållandena har inte minskat. Hundratals olika beväpnade grupper kämpar om kontroll i Libyen. Många är ansvariga för flerfaldiga övergrepp. Dessa övergrepp har länge rapporterats av Högsta Rådet för de libyska stammarna. Milisledare utövar närmast enväldig makt över det libyska rättsväsendet och dikterar utfall samt utnyttjar laglösheten i Libyen till egen fördel. Det har heller inte gjorts något försök att stoppa de av väst stödda milisledarna som styr dagens Libyen.

Lokala rapporter menar att det finns omkring 30 000 människor i fängelse, varav de flesta tidigare stödde Gaddafi. De flesta utan rättegång sedan 2011. Det finns kvinnor 80 år gamla och så ungdomar på 15 år. Libyska Facebook överflödar av bilder på lemlästade människor och hemska övergrepp inte olikt det som kom i kölvattnet av ISIS framväxt i Syrien. Dessa övergrepp har pågått sedan 2011. Detta sker medan FN och EU ”beklagar övergreppen” och det s k ”internationella samfundet” d.v.s. USA, Frankrike och England – tigande ser på.
( en enorm skillnad mot hur de reagerade för och under förstörelsen av Libyen 2011. Upprörande och ingen ställs till ansvar.)
FN:s fredsbyggande operation i Libyen UNSMIL har kraftigt fördömt milisens bruk av våld och hot samt deras sabotage av Libyens oberoende institutioner. De har också sagt att brigader som jobbar för inrikesministeriet och den libyska regeringen – Government of National Accord – angriper oberoende institutioner och hindrar dom att effektivt (The Libya Herald)

https://www.libyaherald.com/2018/08/20/un-strongly-condemns-libyas-militia-attacks-on-state-institutions/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *