ICC som redskap i krigföring.

Internationella domstolen avvisar Saif Al-Islam Gaddafis begäran om att släppa arresteringsordern.

Ett samtal från Saif Al-Islam Gaddafi – son till den tidigare diktatorn Gaddafi och de facto premiärminister i landet under sin fars regeringom att en internationell arresteringsorder mot honom skulle avvisas tillbakavisades av åklagaren ms Bensouda från Internationella brottmålsdomstolen, fredagen den 2 november 2018.

Fatou Bensouda sa i sitt senaste halvåriga uttalande till säkerhetsrådet om situationen i Libyen att Gaddafi måste arresteras och överlämnas till domstolen.

I den internationella rättegången, utfärdad av ICC i juni 2011 anklagas Gaddafi för att spela en nyckelroll i planeringen av undertryckandet av civila demonstrationer med alla medel inklusive våld. (Vilket med all önskvärd tydlighet nu framgår är helt utan grund. Det var från början ett inbördeskrig och attacker på civila planerades aldrig. ICC som ett vapen i krig.)

Gaddafi hävdade i juni att på grund av de pågående inhemska förfaranden mot honom i Libyen kan han inte prövas vid ICC. Ms Besouda avvisade detta, utan att gå in på detaljer.

Mr Gaddafi är bara en av flera individer i Libyen vars påstådda brottsliga handlingar kan omfattas av Internationella brottmålsdomstolens jurisdiktion. Ms Bensouda fortsätter övervaka brottsliga handlingar av väpnade grupper i landet.

Ms Bensouda meddelade att ICC gör betydande framsteg i Libyen men erkände att ingen misstänkt har överlämnats till ICC.

2 november 2018

Källa: https://news.un.org/en/story/2018/11/1024812

Hur skulle det vara om ICC verkligen  fungerade i fredens intresse och åtalade Sarkozy, Cameroon m fl, och Nato-ansvarige. Skulle inte tro det!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *