USA:s våldsamma historia

En lite annorlunda geopolitisk bild (än den officiella) av utvecklingen sedan andra världskriget och USAs roll.

Recension (Hans Hjälte) av en bok (The Violent American Century) om USA:s våldsamma historia från 1941 av historieprofessorn vid Massachusetts Institute of Technology, John W Dower. Listan över länder och regimer kan göras lång som utsatts för USAs våld, direkt eller via reaktionära regimer som ombud. Kännetecknande för USAs militära ingripande är att det ofta riktas mot civilbefolkningen. Grunden är insatsen under andra världskriget Atombomberna var kulmen mot allt tyngre bombningar mot militära och civila mål. Medan Sovjet malde ner den tyska militärmaskinen på östfronten ägnade sig USAs och britternas flygvapen åt att terrorbomba tyska storstäder. Denna strategi – utan atomvapen – användes sedan i Korea och Indokina. Längre fram mellan 1965 – 1973 i Vietnam, Laos, Kambodj användes fyrtio gånger större bombmatta än mot Japan.USAs kemiska krigsföring var också omfattande.

Författaren menar att det skett en utveckling mot det totala kriget. Numer handlar det inte om militär som slåss mot varandra utan att krigsmaskinen riktas mot oskyldiga människor.

För mig ger detta obehagliga föraningar om vad som kan vara på gång i Europa med den militära uppladdningen och sanktioner och propaganda mot Ryssland. Sverige närmar sig mer och mer Nato och har varit del i anfall mot Libyen och Afghanistan.

Länk Efolket Se också mitt tidigare inlägg om några gemensamma steg i strategi för regimförändring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *