Ryssland, väst och informationskriget

Ryssland, väst och informationskriget.
I en artikel i Asiantimes pååekas att berättelser och offentlig diplomati spelar en roll för att forma krisen mellan Ryssland och Ukraina
av Aditya Pareek 24 januari 2022

Rädsla för att krig ska bryta ut mellan Ryssland och Ukraina har dominerat rubrikerna i den internationella pressen. Informationskrigföring är en obestridlig verklighet av moderna konflikter, och dess inverkan är ofta strategisk för att demoralisera motståndarens styrkor och befolkning.
I många av sina doktrinära och strategiska publikationer erkänner Ryssland att informationsdomänen är en aktiv slagfält, oavsett om de stridande sidorna befinner sig i ett tillstånd av krig eller fred. Trots pigga officiella förnekelser är det rimligt att säga att Ryssland gör så bra som det går på informationsområdet. I den senaste omgången av offentlig tornerspel kring hybrid- och informationskrigföring har båda sidor lett med anklagelser och officiella offentliga uttalanden.


Det ryska försvarsministeriet har påstått att amerikanska legosoldater är närvarande och kommer att orkestrera en kemisk attack i Donbas-regionen i Ukraina. Samtidigt har det amerikanska utrikesdepartementet släppt ett faktablad som beskriver den påstådda ryska ”destabiliseringskampanjen i Ukraina”. Storbritanniens utrikesminister Liz Truss har gjort ett uttalande där hon anklagar Ryssland för att planera ”att installera proryskt ledarskap i Ukraina.”

Rysslands tillvägagångssätt för att bygga upp styrkor vid Ukrainas gräns karakteriseras bäst som Clausewitzian, vilket betyder att det är inriktat på att uppnå politiska mål på andra sätt.

Med tanke på de astronomiska kostnaderna för att inleda en öppen militär operation är det mer troligt att utplaceringen är avsedd som ett verktyg för strategisk signalering.

Den ryska avsikten, som tillkännagavs offentligt, är att tvinga USA och dess NATO-allierade att ta itu med långvariga säkerhetsproblem i Kreml. Genom att sätta in styrkor inom sitt eget territorium har Ryssland inte bara fört sina motståndare till förhandlingsbordet utan har visat sin centrala betydelse för europeisk säkerhet.

Offentlig diplomati, krig i form av berättelser
I den ständigt tumultartade och sammankopplade världen av informationskrigföring och inflytandeoperationer blir den offentliga diplomatin berättelsens avgörande. Ryssland publicerade nyligen två utkast till fördrag, det ena riktat till USA och det andra till Nordatlantiska fördragsorganisationen, med krav på ”rättsligt bindande säkerhetsgarantier” innan något egentligt möte mellan diplomater kunde äga rum.

Enligt det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova var det offentliga offentliggörandet av utkasten till fördrag ”avsett att undvika manipulation i pressen.”


En liknande åtgärd för att rätta till rekordet iakttogs också i november, då Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs korrespondens med sina tyska och franska motsvarigheter offentliggjordes.
Rysslands chefsförhandlare i de pågående dialogerna med Nato och USA, vice utrikesminister Sergei Ryabkov, tror att Ryssland har initiativet, som USA och det kollektiva väst följer.
Även om USA har gått med på att ge ett skriftligt svar på föreslagna ryska utkast till fördrag, har de ännu inte gått med på de stora farhågorna som lyfts fram i dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *