Terror i Kazakstan nedslaget

Info från Nistad blogg 10 januari

Kazakstans president har förklarat att det väpnade uppror den 4 5 januari nu slagits ned. Det handlade om legitima protester som utnyttjats till ett försök till statskupp med avsikt att med hjälp av väpnade aktivitet ta makten genom att ockupera offentliga byggnader och militära föremål. Kazakstanska nationalister och islamister, inklusive utlänningar har deltagit. Det är oklart om västerländska underrättelsetjänster har varit inblandad i terrorattacken. Tidigare premiärminister Massimov har arresterats och anklagats för högförräderi

Det är också välkänt att ett stort antal amerikanska fonder och organisationer för s k demokratibyggande har verkat i Kazakstan och haft kontakter med kazakstanska nationalister.

Presidenten sökte och fick stöd från den kollektiva säkerhetspakten CSTO – Collective Security Treaty Organisation.

Ryssland har stärkt sin ställning efter denna misslyckade terrorattack. Det står nu klart att f d asiatiska sovjetrepublikerna som ansluter sig till väst och tillåter västerländsk demokrati- och människorättsorganisationer att utvecklas är en betydande säkerhetsrisk.

—————–

Den svenska versionen av detta kan man finna i OMNI en nyhetstjänst som ägs av Schibsted och som samlar nyheter från mängder av olika media och publicerar över internet.. Där finner man de stora västerländska nyhetsbyråerna. Det är ju härifrån de svenska journalisterna får sina uppgifter.

Något terrorangrepp handlar det inte om. SVT framställer det hela som en intern maktstrid bakom kulisserna i Kazakstan och att man har utnyttjat det stora missnöje som finns. Gruppen omkring förre presidenten, som regerat hårt diktatoriskt under 30 år har blivit ofantligt rik på Kazakstans enorma naturliga rikedomar, medan stora delar av befolkningen inte har fått någon del av rikedomen. Insatsen från CSTO tycks vara att stödja presidenten i de inre motsättningarna i eliten.Att presidenten skyller de inhemska problemen på illvilliga makter från utlandet visar bara aatt sanningen rimligen är helt den motsatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *