Försök destabilisera Kazakstan

Försök att destabilisera Kazakstan kan sluta med att stärka Rysslands roll

En artikel av Paul Steigan 8 januari 2022

Radio Free Europe försöker hävda att det inte förekommit några väpnade och våldsamma protester och lade all skuld på myndigheterna. Man kan mycket väl tro att det finns grund för både protester och ilska, men det går inte att komma förbi att detta började med delvis extremt våld från väl förberedda och väpnade grupper. Mycket likt Maidan 2014, men det är ännu inte klart vilka de var och vilka som deras skyldiga.

Sputnik

Nästan 38 000 icke-statliga organisationer, varav de flesta finansieras av USA och europeiska länder, är för närvarande verksamma i Kazakstan, enligt International Centre for Non-Profit Law. USA:s internationella utvecklingsbyrå (USAID), National Endowment for Democracy (NED), Freedom House och andra USA-baserade organisationer är också aktiva där.

NED skickade omkring 1 miljon dollar 2020 till minst 20 samhällsorganisationer i Kazakstan. Organisationen svarade inte på en Sputnik-förfrågan i torsdags om siffrorna för 2021. År 2021 skickade utrikesdepartementet ett anslag på 750 000 $ till Support of Freedom of Association i Kazakstan.

Precis som vi gjorde på steigan.no påpekar Armstrong att i fallet Kazakstan gick den möjliga färgrevolutionen omedelbart in i den våldsamma fasen.

”Det observeras att det typiska färgrevolutionsmönstret tar lite tid att komma till skjut- och skjutfasen – den här kom dit nästan omedelbart. Finns det några försök från någon att undergräva samtalen? (mellan USA och Ryssland, etc.) »sen:

Över 3000 arresterade.

Den ryske generalen Andrei Serdyukov, som är befälhavare för CSTO, säger i en pressträff den 7 januari 2022 att över 3 000 har arresterats och dussintals dödats.

Befälhavaren säger också att demonstranterna i Almaty hade en beväpnad grupp som började skjuta mot polisen, vakterna och armén i Kazakstan, som har lidit offer för döda och sårade i tre dagar nu. Följaktligen är huvuduppgiften den fysiska förstörelsen av fienden som har ockuperat en del av stadskärnan. Några av de militanta, som har tur, kommer helt enkelt att fångas, följt av en fällande dom. Resten kommer att förstöras.”

När det gäller fredliga demonstranter säger han att de ”helt enkelt kommer att förhandlas med”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *