USA och UK:s informationskrig i Vitryssland

Jag har läst en artikel om Västs inblandning i det Vitryska valet 2020, skriven av Kit Klarberg, 14 juni 2021, som jag ger några glimtar från. LÄNK

De stora protesterna som rasade över Vitryssland under 2020 för regim-förändring var väl förberedda. I april 2019 publicerade RAND Corporation – US think-tank – en rad möjliga medel att underminera ryska regimens stabilitet, däribland regim förändring i Vitryssland, vilket skulle vara en geopolitisk och ideologisk vinst för Väst. Det skulle inte vara så enkelt dock. I rapporten anges enligt ”Independent Institute for Socio-Economic and Political Research” undersökning 2015 att 78% av befolkningen inte ansåg det vara värt att offra sig för en regimförändring. 70% ville inte ha en ukraina-liknande revolution. Folk vill inte ha mer frihet, de vill ha mer regering och det bättre liv de brukade ha. Sade in vitrysk expert 2017 i den publicerade RAND-rapporten.

Redan innan rapporten hade USAs politiker engagerat sig i destabiliseringsaktiviteter genom ”National Endowement for Democracy NED” Det är en organisation om grundades 1983. Central aktör var CIA. Man ville grunda en offentlig organisation för att stödja grupper och individer utomlands att engagera sig i propaganda och politiska aktiviteter för att underminera fientliga regeringar från insidan. Det som tidigare gjordes hemligt av CIA skulle nu kunna göras mer öppet från en NGÓ, som NED kallas, trots att den finansieras av USA: regering. Tillgängliga offentliga data indikerar att NED finansierat minst 159 samhällsaktiviteter (medborgerliga) till en kostnad av $ 7,690,689 mellan 2016 – 2019 enbart. De har rubricerats såsom att ”stärka regionala ungdomsinitiativ, främja media frihet, främja medborgarjournalistik”.

Undersökande journalisten Robbert Parry dokumenterade efter Maidan kuppen att NED finansierat 65 projekt i Ukraina i de år som föregick statskuppen. I sin process att skapa en skugg-politisk media struktur och aktivistgrupper, som kunde användas för att skapa oroligheter om regeringen i Ukraina inte handlade som man ville.

NED-chefen Gershman skrev 2014 i Washington Post och dokumenterade Moskvas växande problem i sin närhet – konstellationen av länder som tidigare utgjorde Sovjetunionen – och hur det skulle kunna utnyttjas.

Nina Ognianova, som övervakar NEDs arbete med oppostionsgrupper i landet lurades att avslöjade att många människor tränades och utbildades via NEDS olika strävanden i Minsk och det var avgörande för händelserna i Vitryssland 2020. NED samarbetade med Svetlana Tikhanovskaya och hennes team mycket nära.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *