Den Nya Sidenvägen

Hansa25 maj, 2017Geopolitik

Den 14 -15 maj samlade Kina 28 statsöverhuvuden till en internationell konferens i Peking omkring sitt projekt sedan 2013, « Den Nya Sidenvägen ». Att förbinda öst och väst kommer att förändra Euroasisk infrastruktur och skapa nya handelsmönster och ekonomisk tillväxt..

Voice of America 14 maj 2015 refererar Kinas presidents vision om Nya Sidenvägprojektet. Ett flermiljarder projekt om att bygga infrastruktur, hamnar, järnvägar och annat. Det täcker 65 länder från South Pacific genom södra och centrala Asien till Europa och Afrika. Kina lovar miljarder till den fond som startats för projektet. Det är en naturlig utveckling av Kinas status som den ledande globala handelsaktören, skriver VOA.

Projektet presenteras också av RFI, BBC .

Radio France Internationell, RFI, påpekar att inga betydande europeiska statsmän förutom Italiens premiärminister deltar i konferensen. De är kritiska. RFI 12 maj 2017 påstår att Kinas president förnekar alla intentioner att utöka sina ekonomisk intressen eller sitt inflytande i världen. Det är enbart ett vinn-vinn projekt till nytta för alla, menar Peking, men i verkligheten är det särskilt Kina som gynnas. När Kinas ekonomi saktar in behöver de nya marknader. Kina är den andra största ekonomin i världen. RFI noterar motsättningarna mellan Kina och Indien.

BBC berättar om att statligt-ägda China Daily har presenterat en video som en godnattsaga för utländska barn om ”Den nya Sidenvägen”, som lovprisar projektet som tillhör världen. Men alla ”godnattsaga” blir inte förverkligade, säger BBC:s kinaredaktör i en artikel den. 12 maj. Kinas president försöker berätta en historia, men USA, Japan, Indien och de flesta från EU vill inte lyssna. Projektet är en geopolitisk agenda för Kina. Några av de största delprojekten har en tydlig strategisk inriktning. Olje- och gasledningar genom Centralasien. Utbyggnad av hamnar i Pakistan och Srilanka har både militär och kommersiell användning.

En akademiker från ett universitet i Malaysia uttalar sig i Sputnik International om att Eurasien för första gången i historien nu kan klara sig utan Väst. Det är ingen tillfällighet att kriser uppstått i nordöstra Afrika, Mellanöstern och Centralasien, dit och därigenom Sidenvägen planeras gå, menar han.

Utvecklingen kan alltså ses som ett hot från USA:s och dess följeslagare EU ur ett geopolitiskt perspektiv.och öppnar för otäcka framtidsscenarior. Utmålandet av Ryssland som det stora hotet har förmodligen geopolitisk bakgrund och vi får se hur det går med all krigsförberedelse USA och Nato står för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *