USA;s militära bistånd 2017

  • 7 december 2017

Uppgifter hämtade från Les Dépèches de Brazzaville, 1/12 2017

Jag har också en uppgift från en annan tidning att det finns militär närvaro i 53 av 54 afrikanska länder. Jag har dessutom sett uppgift om att amerikansk militär här i landet stöder kongolesiska militärers utbildning.

2017 uppgick USAs militära bistånd till 42,4 miljarder dollar US. Tre program dominerar och de  handhas av Pentagon. Internationell Militär Utbildning och träning (IMET), Utländsk militärförsäljning (FMS), Utländsk militär finansiering. (FMF). De tio främsta mottagarländerna är Afghanistan, Israel, Egypten. Irak, Jordanien, Pakistan samt fyra afrikanska länder, Kenya, Nigeria, Tanzania, Etiopien.

Det finns andra afrikanska länder som får stöd, Uganda, Mosambic (stavningen!), Syd Sudan, Rwanda, Tchad, Kamerun, Mauretanien.

Artikeln innehåller fakta som jag har för lite kunskap om för att förstå. En del militärt bistånd går till USAID, och DEA (!). En mindre del till FN fredsbevarande styrkor. Tidningen uppger att 80% av FN:s blå baskrar utgörs av afrikanska soldater.

Avslutningsvis kan nämnas att USA står för ung hälften av världens militära utgifter. Jag har sett ett diagram på SIPRI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *